Chat with us, powered by LiveChat

Bespaartips

Slim met uw warmte omgaan is niet alleen goed voor het milieu, het is ook nog eens goed voor uw portemonnee. En het mooie is: besparen kan heel simpel zijn. Door bewust om te gaan met uw warmte kunt u alles bij elkaar al veel op uw energierekening. Denk hierbij aan iets korter te douchen, een goede thermostaat te gebruiken en het aanbrengen van isolatie. Wilt u meer tips hoe u minder warmte verbruikt? Lees snel onze bespaartips.

Wilt u weten hoeveel warmte u bespaart? Hou een week lang uw verbruik bij met gelijke weersomstandigheden. Varieer om de week zodat u weet wat de beste aanpak voor u is.

Zet uw verwarming lager

U kunt ervoor kiezen om de temperatuur van de verwarming tijdelijk lager in te stellen. Bijvoorbeeld ’s nachts of als u een tijd niet thuis bent. Maar hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe minder nut het heeft om de temperatuur tijdelijk te verlagen. ’s Nachts koelt de woning af en die moet u ’s morgens weer op temperatuur brengen. Het is comfortabeler voor u om de temperatuur niet of maar een beetje (bijvoorbeeld 2 graden) te verlagen. Als u een laag temperatuursysteem in uw woning heeft zoals vloerverwarming, raden wij u af om de temperatuur tijdelijk lager in te stellen.

Weekendje weg of op vakantie?

Zet dan de thermostaat extra laag. Zorg wel dat uw huis en leidingen vorstvrij zijn. Op deze manier bespaart u extra op uw warmtekosten. En zet een uur voordat u naar bed gaat de verwarming al lager. De kamer blijft zolang nog wel warm.

Gebruik een slimme thermostaat

Zorg voor een goede klokthermostaat. Er zijn steeds meer thermostaten op de markt die rekening houden met uw levenspatroon. Op die manier wordt uw huis bijvoorbeeld alleen verwarmt op het moment dat u thuis bent.

Plaats de thermostaat op de juiste plek

Zorg ervoor dat de thermostaat de juiste kamertemperatuur registreert. Hang deze op de juiste plek op. Voorkom dat deze last heeft van tocht of van warmtebronnen zoals een apparatuur of een lamp.

Zorg voor een goede cv-installatie

keurmerk installateur

Zorg voor een goede inregeling van uw cv-installatie. Dit levert, naast meer comfort ook een positieve bijdrage aan een duurzame samenleving. U kunt een goede inregeling controleren door alle radiatoren open te zetten en te voelen. Een juiste inregeling zorgt ervoor dat de bovenzijde van de radiator heet is en de onderzijde handwarm. Is dit niet het geval, laat *dan een erkend installateur de inregeling aanpassen. Let op: Kies hierbij voor een gecertificeerde ‘Keurmerk Installateur’, te herkennen aan het logo.

Ventileer, maar hou tocht uit huis

Tocht laat warmte ontsnappen en koelt uw huis af. Ventileer de woning regelmatig maar kortstondig. Droge lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Zorg dat ramen en deuren niet onnodig (lang) open staan. Sluit bij een opentrap het trapgat af met een deur of een gordijn. Maakt u gebruik van mechanische ventilatie? Laat deze dan niet continue op de hoogste stand staan. Zeker niet in de winter.

Sluit de gordijnen

Laat overdag zo veel mogelijk zonlicht binnen. Sluit ’s avonds de (over)gordijnen zodat de warme binnentemperatuur ook lekker binnen blijft. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet over de radiatoren en thermostaatkraan hangen.  Zorg er ook voor dat uw bank niet tegen de radiatoren aanstaat. Op die manier kunnen deze de warmte niet goed kwijt.

Een koof om de radiator?

Heeft u de radiator omkleed met een koof? Zorg er dan voor dat de koof goed ventileert. Er moet voldoende ruimte aan de onderzijde zijn om koude lucht aan te zuigen en aan de bovenzijde moet er voldoende ruimte/opening zijn om de warme lucht kwijt te kunnen.

Voorkom kieren

Rond ramen en deuren ontstaan af en toe kieren. Kit deze af en zorg voor goede tochtstrippen en een brievenbusborstel. Zo voorkomt u dat koude wind naar binnen waait en warmte naar buiten ontsnapt.

Controleer uw warmteafleverset

Controleer uw warmte-afleverset regelmatig op de juiste werking en lekkages. Op die manier voorkomt u warmte-onderbrekingen en mogelijke kostbare reparaties. Bekijk de video hieronder hoe u de warmte-afleverset eenvoudig controleert.

Als de warmte-afleverset niet wordt gehuurd van SVP, laat* deze dan eenmaal in de vier jaar onderhouden door een gecertificeerd ‘Keurmerk Installateur’!

*Voor huurders bij een woningbouwcorporatie geldt dat het onderhoud via de verhuurder verloopt. Huurt u de woning? Breng dan eerst uw woningbouwcorporatie op de hoogte.

Ga mee met de seizoenen

De temperaturen buiten en hoeveelheid zonlicht zijn van invloed op de warmte in huis. Trek op een koelere ochtend een dikkere trui aan in plaats van de verwarming aan te zetten. Dat scheelt al snel een paar graden.

Gebruik de douche

Een warm bad nemen is heerlijk, maar dit verbruikt drie keer zo veel energie als wanneer u een douche neemt. Spring dus lekker onder de douche in plaats van het nemen van een bad. Onder een warme douch droomt u al snel weg. Let op de tijd die u onder de douche staat. Hang bijvoorbeeld een speciale waterdichte klok op. Op die manier bent u ook altijd op tijd.

Gebruik een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop kunt u flink besparen op uw watergebruik en op uw warmteverbruik. Kies ook voor een thermostatische douchekraan. Daarmee stelt u de juiste temperatuur in een keer in en hoeft u de kraan niet onnodig te laten lopen voor het instellen van de juiste temperatuur.

Isoleer het huis

Isolatie houdt het huis warm en daarmee bespaart u energie. Uw huis isoleren kan op veel manieren. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de vloer en het dak; het isoleren van uw muren, cv-leidingen en radiatoren. Een aantal van deze oplossingen kunt u makkelijk zelf doen. Het materiaal is te koop bij iedere bouwmarkt en het aanbrengen is eenvoudig. Omdat dit isolatiemateriaal niet duur is, bespaart u al snel.

In het kader van de duurzaamheid en comfort, heeft SVP afspraken gemaakt met isolatiebedrijf Koston: een innovatief bedrijf dat al sinds de jaren ‘80 kwalitatief goede isolatie levert. Alle klanten van stadsverwarming Purmerend kunnen gebruik maken van de isolatiepropositie, waarbij voor een aantrekkelijke prijs de woning wordt geïsoleerd.

Dubbel (HR++) glas

Heeft u nog enkel glas in huis? Voorzetramen kunnen veel warmte besparen. Nog beter is om te kiezen voor dubbel glas*. Dit glas houdt de kou buiten en de warmte binnen. * Huurt u de woning? Neem dan eerst contact op met uw woningbouwcorporatie.

Heeft u nog goede bespaartips? Laat het ons weten. Mail ons op [email protected]

 

Wegens een storing bij ons telefonie provider, zijn we tijdelijk telefonisch niet bereikbaar. Ons excuses hier voor.

test11-2

test 2 : wijzigingen 

 

 

 

Omhoog